Quart debat: l’equip P s’enfronta a l’equip Q

El quart debat es desenvolupa entre els equips P, que defensa la postura en contra, i l’equip Q, que defensa la postura a favor.

L’equip Q inicia el debat presentant els arguments que faran servir per defensar la posició a favor. No podem comparar èpoques antigues amb l’actual. Per molt que la regulació abans no hagi funcionat, no és una situació comparable a la regulació que es pot presentar en un sistema democràtic actual com el nostre. La llibertat d’expressió no només garanteix la pròpia, sinó també de l’altre; sempre des del punt de vista del respecte. El NO-DO és una forma de difusió controlada per l’estat i manipulada, sí, però no podem oblidar que ho va ser sota un sistema dictatorial, no democràtic com el que tenim ara.

Lequip P, que defensa la posició en contra, afirma que el control dels mitjans de comunicació comportaria una influència en l’opinió pública, com podria ser el cas del NO-DO, implantat per l’estat espanyol fins l’any 1978. La constitució espanyola, del mateix any 1978, garanteix la llibertat d’opinió i informació, establint que la informació ha de ser lliure i veraç. Això últim, comporta que la informació, i en especial els mitjans de comunicació, han d’estar lliures de control. L’equip planteja com a exemple el genocidi de Ruanda, entre hutus i tutsis, produït gràcies al control dels mitjans de comunicació per part dels primers.

En les refutacions, l’equip Q afirma que no defensa unes males pràctiques en la intervenció en els mitjans, sinó que planteja un govern just que controli els mitjans per garantir drets ciutadans. Planteja si la llibertat d’expressió s’hauria de regular, al que l’altre equip assegura que no. A partir d’aquí, el debat se centra en la llibertat d’expressió, i l’equip afirma: “la llibertat individual acaba quan es trepitja la llibertat de l’altre”. Perquè un sistema de control funcioni cal també un govern just. Davant les injustícies, tothom tenim un límit. Si tenim les necessitats garantides, tenim un límit més elevat, però davant d’una injustícia, reaccionem i aquesta és la mesura que serveix per al control del govern.

En el torn de refutacions, l’equip P assegura que no estar a favor del control no implica que afirmin estar d’acord amb determinats continguts que es poden difondre, com seria el cas de les execucions televisades de terroristes. Qui realitza aquestes execucions ja està saltant-se moltes altres lleis, així que no és només que no s’estigui d’acord en què es difongui, sinó que el desacord és més de fons. En una pregunta, l’altre quip, el Q, assegura que el fet que existeixi un govern i unes lleis que assegurin el control, també garanteix que existeixi la llibertat d’expressió.

Per concloure el debat, l’equip P assegura que un control sobre els mitjans de comunicació vulneraria drets recollits en la Declaració Universal dels Drets Humans, amb exemples com el NO-DO o el cas de Ruanda, on un mal govern amb un control dels mitjans va dur a conseqüències desastroses. A més, la lliure opinió assegura el debat i, per tant, ajuda a progressar a la societat. El control dels mitjans comporta ocultació de la veritat, i això va en contra de la filosofia bàsica dels mitjans de comunicació.

 

L’equip Q conclou remarcant que no és el mateix exercir un control que un domini total dels mitjans. El descontrol fa que sigui possible trepitjar les llibertats dels altres, i és això que faria caure la nostra societat. La societat necessita regir-se per normes per funcionar, i el mateix passa amb els mitjans de comunicació. La comunicació no veraç prové d’un mal govern, així que la nostra lluita ha de ser per garantir un govern just. A més, estem en contra de difondre idees terroristes, que desestabilitzen la nostra societat. Per tot això, cal una regulació i control dels mitjans de comunicació.

Finalment ha guanyat el debat l’equip Q.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Crea un lloc web gratuït o un blog a Wordpress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: