Resum de la final de la Lliga de Debat SiB 2018

L’institut Sant Antoni de Pàdua ha defensat la postura a favor en aquesta final. Ha començat assegurant que la llibertat d’expressió no pot estar per sobre de la dignitat i el respecte, tal com es determina a l’article 10.1 de la Constitució espanyola. Hem de veure els límits com a regulacions que ens ajuden a progressar i que ens són necessàries per conviure. Acostumem a rebutjar els límits perquè els entenem com una eina de repressió utilitzada per les elits, enlloc d’entendre que són una eina de control, de regulació, tal com ho són, per exemple, les senyals de trànsit. No sempre és un bon moment per a riure, com va demostrar el programa Polònia el dia 3 de novembre de 2017 al suspendre el seu programa degut a les circumstàncies en que s’havia d’emetre. Refutant a l’altre equip, ha assegurat que no tot és relatiu. Un mateix cafè pot estar fred per una persona i calent per una altra, però la temperatura que marqui el termòmetre sempre serà la mateixa.

 

L’institut Can Roca, per la seva banda, ha defensat la postura en contra. L’humor és una facultat i una necessitat humana: fins a quin punt es pot limitar una facultat o una necessitat? Segons aquest equip, hi ha dos tipus de límits, que són els límits estrictes i els límits febles.  Si se sobrepassa un límit estricte, el concepte perd la seva essència i es transforma en una altra cosa. Els límits que ens ocupen en aquests debats són els febles. A més, l’institut ha fet notar com els límits s’imposen per uns motius, i darrera d’aquests motius sempre hi ha uns interessos. Uns interessos que responen a algú més poderós, com succeeix als règims totalitaris com el del llibre 1984. La moral no és universal, i no podem posar els límits només quan ens interessa aprofitant una situació de superioritat o una posició més privilegiada. Finalment, els membres del jurat han decidit que l’institut guanyador d’aquest debat i, per tant, el guanyador de la Lliga de Debat SiB d’enguany, ha estat l’institut Can Roca.

 

Gràcies a tots i totes els qui heu participant d’aquesta edició de la Lliga de Debat. Enhorabona a tots i a totes per les vostres aportacions tan interessants!

One thought on “Resum de la final de la Lliga de Debat SiB 2018

Add yours

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Bloc a WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: