Primer resum de la primera jornada

Primer debat:

Al primer debat de la Lliga Universitària, l’equip F ha defensat que Occident és el responsable de l’Estat Islàmic. Ho ha fet a partir de tres arguments. El primer, un argument polític. Occident va desestabilizar la regió establint fronteres sense tenir en compte ni la religió ni les ètnies. Les guerres van crear buits de poder i van deixar milers de famílies trencades. El segon argument: Occident va crear Al Qaeda. La pròpia Hillary Clinton ho va admetre. El tercer argument: les ferides causades per Occident van crear un sentiment d’odi que va desembocar en la formació de grups radicals. Per la seva banda, l’equip E ha començat plantejant el context històric de la formació de l’Estat Islàmic. Ha assegurat que els moviments radicals islamistes responen a dinàmiques internes de cada país, i és simplista reduir l’origen de l’Estat Islàmic a Occident. També ha recordat que les bombes atòmiques no van crear un sentiment antioccidental al Japó, com tampoc ho va fer el nazisme. L’equip també ha posat èmfasi en que ser el causant no vol dir ser el responsable: igual que si una dona posa les banyes a un home i aquest home la mata, el responsable és l’home i no la dona per més que la causa hagin estat les banyes. El primer guanyador de la jornada ha estat l’equip F.

 

Segon debat:

En el el segon debat, l’equip C explica principalment dos arguments per defensar per què Occident és el responsable del sorgiment de l’Estat Islàmic. En primer lloc, hi ha una causa indirecta del sorgiment d’aquest estat: l’occidentalització progresiva. Occident busca l’expansió economico-política, i utilitza la hegemonia cultural com a arma. En segon lloc, hi ha causes directes: l’acord Sykes-Picot entre Gran Bretanya i França i la guerra d’Iraq de 2003, en que Estats Units va imposar un govern sense preocupar-se dels serveis públics de la zona. L’equip B, per negar la responsabilitat d’Occident del sorgiment de l’Estat Islàmic, ha mencionat els altres responsables de la situació actual: Turquia, Aràbia Saudí, Iran, Rusia… Occident no és el principal proveïdor d’armes d’Occident. De fet, és un proveïdor minoritari. L’Estat Islàmic és el grup terrorista més ric ja que, com a protoestat, recapta impostos dels territoris envaïts. També ha assegurat que Occident no s’imposa, sinó que intenta integrar els mercats mundials buscant estabilitat. El guanyador d’aquest debat ha estat l’equip B.

 

Tercer debat:

Al tercer debat de la jornada, l’equip G, a favor, ha explicat a partir de la història per què Occident és el responsable de l’Estat Islàmic. L’Estat Islàmic és resultat de la creació dels serveis d’intel·ligència dels Estats Units. El 1979, va finançar l’entrenament dels mujahidins, a partir dels quals sorgí Al Qaeda. L’atac del 2001 per part d’aquest grup terrorista serví com a justificació per als Estats Units per començar la guerra contra Afganistan. Posteriorment, també va ser la causa per iniciar la guerra contra Iraq. A continuació. l’equip F, en contra, ha exposat tres arguments. Un argument religiós, ja que l’ISIS neix d’una guerra religiosa prèvia a Occident entre xiïtes i sunnites. Un segon argument ètnic, ja que també hi havia conflictes tribals previs a Occident. Finalment, un argument econòmic: el finançament de l’Estat Islàmic prové de països àrabs, i no de països occidentals. L’equip guanyador d’aquest tercer debat de la Lliga de Debat Universitària ha estat l’equip G.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Crea un lloc web gratuït o un blog a Wordpress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: