Segon resum de la primera jornada

Quart debat:

Continua la primera jornada de la Lliga de Debat amb l’enfrontament entre l’equip D i l’equip C. El primer equip, a favor, ha fet un repàs històric de quines han estat les circumstàncies que han dut al sorgiment de l’Estat Islàmic, com ara el colonialisme o  la repressió per part d’Occident. A continuació, ha fet notar com l’ISIS estableix sistemes violents que perjudiquen la classe obrera: no es pot dir que l’Estat Islàmic lluiti pels drets dels seus ciutadans quan no respecta el dret a la vida. L’equip C, en contra, ha remarcat com és la existència de governs repressius i elitistes, que agreugen les diferències entre classes socials originant tensions, i el context d’una societat marginal, amb molt d’atur i sense referents polítics la causa del sorgiment de l’Estat Islàmic. És a dir, la mala gestió dels governs de la zona, que no han estat capaços d’ocupar-se dels seus ciutadans, són els autèntics responsables i no Occident. L’equip C ha estat el guanyador d’aquest debat.

 

Cinquè debat:

En el penúltim debat de la jornada, l’equip H (a favor) s’ha enfrontat a l’equip G (en contra). Per començar, l’equip H ha recordat com Occident va impulsar guerres civils a la zona creant crisis humanitàries, va donar suport a Saddam Hussein i va armar les cèl·lules terroristes que formaren Al Qaeda, a partir del qual es va generar l’Estat Islàmic. Els països àrabs no són els únics responsables del sorgiment d’aquest estat, sinó que la criminalització per part d’Occident del món àrab ha provocat una reacció contra aquest. Per la seva banda, l’equip G ha demostrat com, històricament, el conflicte que ha derivat en el sorgiment de l’Estat Islàmic es fonamenta principalment en la religió. Occident és un dels causants de la situació actual, però el seu paper no és tan important com el fet que, per exemple,  una majoria sunnita estigui governada per una minoria xiïta. A més, ha recordat que la principal font d’armes de l’ISIS no és Occident sinó països àrabs com Aràbia Saudí o Qatar. Aquest debat ha estat guanyat per l’equip G.

 

Sisè debat:

L’equip B s’ha enfrontat a l’equip A al darrer debat de la jornada. L’equip B, a favor, ha començat explicant alguns dels motius històrics que expliquen el sorgiment de l’Estat Islàmic directament relacionats amb Occident, com ara l’acord de Sykes-Picot, a partir del qual es va repartir el territori sense tenir en compte les reclamacions dels pobles que habitaven a la regió. Tot plegat va resultar en un moviment de radicalització. L’equip ha recordat també com el conflicte entre xiïtes i sunnites no sempre ha estat belic. L’equip A, en contra, ha donat un primer argument de suport per afirmar que Occident no és el responsable del sorgiment de l’ISIS. L’encarregat de proporcionar eines materials, humanes i econòmiques per l’Estat Islàmic no ha estat Occident, sinó països d’Orient. De fet, Xina ha proporcionat el 43% de les armes, contra l’1,8% dels Estats Units. Després, ha donat un segon argument: un argument ideològic, ja que l’objectiu de l’Estat Islàmic no està relacionat amb Occident sinó amb la creació d’un califat. Tanquem el resum de la primera jornada anunciant la victòria de l’equip A.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Bloc a WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: