Resum final de la primera fase de la Lliga de Debat de secundària i batxillerat

Avui, en la tercera jornada de la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat, s’han enfrontat en els últims debats de la primera fase els centres: Institut Bosc de Montjuïc, INS Juan Manuel Zafra, Ferran Casablancas, Institut Ramon Casas i Carbó, Institut Tretzevents Waldorf-Steiner, Escola El Cim, Institut Carles Vallbona i Ins Torre de Malla.

Aquests equips han exposat els seus arguments a favor i en contra del tema del debat: calen les fronteres entre països?

Entre els arguments més destacats a favor, la posició que un equip s’ha atrevit a descriure com la “posició políticament incorrecta” del debat, hem escoltat que les fronteres propicien una competició entre estats que impulsa progressos tecnològics i científics, com la carrera espacial entre els Estats Units i la Unió Soviètica que va començar el 1957 i que, en només dinou anys, va aconseguir que es passés de no haver llançat mai un satèl·lit a l’espai a que dotze persones caminessin per la superfície de la Lluna. També s’ha parlat sobre l’atac terrorista del 13 de novembre de 2015 a París, on gràcies a una foto que es va trobar a la frontera entre França i Bèlgica es va poder localitzar el responsable de l’atemptat. Si bé estar a favor de les fronteres és la posició políticament incorrecta, les posicions políticament correctes són majoritàriament utòpiques.

D’entre els arguments en contra, s’ha debatut sobre com les fronteres protegeixen els privilegis dels privilegiats. També s’ha fet referència a la Declaració universal dels drets humans, que estableix que tot ésser humà és igual, i com aquests es vulneren quan deixem passar a uns i no a d’altres. També s’ha posat l’exemple del poble gitano, que malgrat no tenir un estat fix preserven les seves tradicions i la seva cultura, per demostrar que un món sense fronteres no acabaria amb la diversitat cultural que actualment ens caracteritza. En definitiva, els diferents equips han defensat amb vehemència que creuen en un món sense fronteres, com és el cas d’Internet, on no importa d’on ets ni on vas. Hem de prioritzar que som persones i compartir el que ens pertany: el món.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Bloc a WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: