Resum de la final de la Lliga de Debat de secundària i batxillerat

Avui, 28 de febrer, s’han enfrontat els centres INS Can Roca i Manyanet Sant Andreu a la fase final de la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat 2019. Un cop més, els dos equips han debatut sobre el tema: Calen les fronteres entre països?

L’institut Can Roca ha defensat la postura a favor argumentant que no estan a favor dels murs no pactats, com el cas d’Israel i Palestina, sinó d’unes fronteres administratives i benèvoles que permetin satisfer les necessitats de tothom. Han exposat que les fronteres, ben utilitzades, serveixen per controlar els problemes globals. Tenir fronteres no vol dir que no puguem lluitar contra aquests problemes i la prova d’això és l’existència de la lluita feminista, la lluita LGTBI+ i la lluita contra el canvi climàtic, entre d’altres. Finalment, han conclòs fent referència al dilema de l’eriçó de Schopenhauer: si els eriçons s’apropen massa, es fan mal amb les seves pròpies punxes, però si s’allunyen massa, tenen fred. Nosaltres, les persones, som iguals. Hem de tenir el criteri per decidir quines fronteres serveixen i quines no. El nostre punt entremig és eliminar les fronteres considerades murs i conservar les administratives.

El centre Manyanet Sant Andreu, defensant la postura en contra, ha iniciat el seu argument fent un repàs a fets històrics que ens demostren que són els personatges més poderosos aquells que poden decidir sobre les fronteres dels països, com els romans que es separaven dels bàrbars amb elles o bé la figura d’Otto Von Bismark, que va organitzar la conferència de Berlín on es van impulsar els principis de l’imperialisme a partir dels quals molts pobles i ètnies es van enfrontar per la posterior colonització de les seves terres. Les fronteres creen desigualtat i no tracten a tots com a iguals; un clar exemple el tenim a Barcelona aquesta mateixa setmana, on centenars de persones s’han desplaçat sense cap problema per atendre el Mobile World Congress. També han parlat sobre com ens hem d’unir per lluitar contra problemes globals com la contaminació. Els nivells de contaminació dels Estats Units han fet que la temperatura augmenti un 0,151 °C, i aquesta temperatura no està delimitada per les fronteres d’aquest país, sinó que ens afecta a tots. La única frontera necessària, per tant, no és altra que el planeta Terra.

Finalment, l’equip guanyador ha estat l’INS Can Roca. Podeu trobar les últimes notícies i el seguiment de la Lliga de Debat de SiB 2018 al blog i al twitter de Suma’t al Debat de la UAB, i al Flickr l’àlbum amb les fotografies d’aquesta edició.

One thought on “Resum de la final de la Lliga de Debat de secundària i batxillerat

Add yours

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Bloc a WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: