Resum de la segona jornada de la Lliga de Debat Universitària 2019

Avui, a la segona jornada de la Lliga de Debat Universitària 2019, els equips han continuat enfrontant-se debatent envers el tema d’aquesta edició: «S’hauria de legalitzar la gestació subrogada?».

Els equips que defensaven la postura a favor han advocat que el desig de tenir fills és una realitat social i que hem d’empatitzar amb els que no poden tenir descendència biològica, tant les parelles estèrils com el col·lectiu LGTBI+. Respecte a aquest últim, s’ha fet referència al manifest que va fer el col·lectiu LGTBI+ d’Espanya, on demanava la regulació de la gestació subrogada. La realitat actual és que aquest mètode es practica en països en vies de desenvolupament on les dones amb pocs recursos econòmics es veuen obligades a vendre el seu cos. Per evitar aquest cas d’emergència social, la postura a favor proposa una tècnica de gestació subrogada altruista, accessible, justificada i garant de drets fonamentals com a eina, sempre regulada. Com bé deia la tesi de John Robertson, professor de la Universitat de Texas, “ni prohibir, ni estimular; simplement, regular”. 

D’entre els arguments en contra, s’ha fet referència a la sèrie televisiva El cuento de la criada, en la qual es mostra una societat opressiva que obliga a les poques dones fèrtils que queden a fer de “ventres de lloguer”, per argumentar que la gestació subrogada és una materialització d’això. Aquesta pràctica no fa més que relegar el rol de la dona a una visió reproductivista fins al punt d’explotar el seu cos. També s’ha parlat sobre les conseqüències que aquest procés té en la salut de les mares gestants; la mare estableix un vincle maternofilial durant l’embaràs que, segons un estudi del psiquiatra argentí Javier Martínez Camacho, és més psicològic que biològic. A més, la ONU va analitzar 333 casos i ha confirmat que les dones gestants necessiten intervenció psicològica tant a priori com a posteriori. Finalment, han assegurat que aquesta pràctica de llogar un ventre no es tracta d’un acte altruista perquè la dona ho paga amb els seus drets. Si la gestació subrogada es legalitza, estarem venent dues ànimes: la de la mare i la del nadó.

Podreu trobar les últimes notícies i el seguiment en directe de la Lliga de Debat Universitària 2019 tant al blog com al twitter de Suma’t al Debat de la UAB.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Crea un lloc web gratuït o un blog a Wordpress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: