Resum de la final de la Lliga de Debat Universitària 2019

Avui, en la tercera jornada de la Lliga de Debat Universitària, s’han enfrontat en la fase final els equips 7, amb la postura a favor, i 6, amb la postura en contra envers el tema de debat d’enguany: «S’hauria de legalitzar la gestació subrogada?»

L’equip 7, format per Anna Vilà, Gorka Samaniego i Neus Galobardes, en defensa de la postura a favor, ha admès la realitat actual de la gestació subrogada, en la qual les classes baixes es veuen obligades a anar a països on aquesta pràctica no està regulada i, per tant, les condicions de les dones gestants és pèssima. La solució que han donat, llavors, ha estat la de legalitzar i regular la maternitat subrogada. Si no regulem, és més fàcil que el desig de ser pares esdevingui en pràctiques injustes. El cas de Tailàndia n’és un exemple: una família contractant va rebutjar un nen amb síndrome de Down que va ser engendrat mitjançant la gestació subrogada. Després d’aquest succés, l’Estat va regular aquesta pràctica. La regulació que l’equip a favor proposa tindria un llistat de condicions per assegurar la salut mental i psíquica de les interessades. La regularització és, doncs, la via segura per evitar que la distopia plantejada a El cuento de la criada, de Margaret Atwood, esdevingui una realitat.

D’altra banda, l’equip 6, format per Edward Bernal, Marc Castilla i Júlia Molina, ha basat la seva tesi en contra dividint-la en tres arguments principals. Primerament, han presentat el seu argument ètic, en el que han defensat que el desig de tenir descendència no pot convertir el cos de les dones en un objecte ni menystenir els seus drets. En el seu argument feminista s’han reafirmat en què la gestació subrogada perpetua el patriarcat i els rols de gènere, fets que han evidenciat amb dades de l’Observatori de Bioètica de la Universitat de Barcelona. Finalment, han recordat que aquesta tècnica posa en perill la integritat física i psíquica dels menors i de les mares gestants. D’aquesta manera, la gestació subrogada converteix els nens en un mer objecte contractual, instrumentalitza la dona i deixa els seus drets subjectes a un contracte. L’equip ha conclòs el seu discurs al·legant que la llibertat individual no pot posar en risc els drets de col·lectius com les dones o les criatures. Com va dir la mateixa Margaret Atwood en la novel·la abans esmentada: “No podem permetre que la fertilitat de la dona sigui el seu únic valor”.

Finalment, l’equip guanyador d’aquesta edició ha estat l’Equip 7.Podreu trobar les últimes notícies i el seguiment en directe de la Lliga de Debat Universitària 2019 tant al blog com al twitter de Suma’t al Debat de la UAB.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Bloc a WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: