Resum de les semifinals de la Lliga de Debat Universitària 2019

En la segona i última jornada de la Lliga de Debat Universitària 2019 s’han enfrontat, en les semifinals, els equips 1, 2, 6 i 7.

Els equips que s’han posicionat a favor han presentat diferents arguments per defensar la seva postura. Han recalcat que ens hem d’alliberar dels criteris que imposen les elits heteropatriarcals a la nostra societat i incentivar el feminisme liberal, que entén que l’empoderament de la dona passa per decidir sobre el seu propi cos. La prohibició no fa més que impulsar la il·legalitat: les famílies espanyoles que no poden tenir fills i tenen pocs recursos econòmics viatgen a països on es vulneren els drets de la dona. Això es podria erradicar amb una regulació ben feta, amb condicions i límits que assegurin que els interessos de la dona es respectin. Finalment han emfatitzat que l’únic motiu que ha de motivar les mares gestants sigui l’altruisme; que les dones, com a éssers racionals, decideixin per si mateixes llogar els seus ventres o no. Com deia Angela Davis, “el feminisme és la idea radical que les dones són persones”.

Els equips amb la postura en contra han començat la seva tesi comparant un nadó i una nina: la nina és un producte i el nadó és un subjecte de dret. Aquesta tècnica de reproducció assistida desdibuixa aquesta línia entre producte i subjecte de dret. D’aquesta manera, la gestació subrogada cosifica la dona i objectivitza els menors, i el fet de regular-la no funcionaria perquè és una utòpia. Un bon exemple d’això és Camboia, on es va regular el 2015 i encara així té un mercat negre de mares gestants; o la Xina, que pràcticament s’ha convertit una fàbrica de nadons. La dona ha de ser lliure i no se l’ha de considerar per la seva capacitat de reproduir-se, sinó per les seves capacitats individuals. La gestació subrogada és una manifestació més del patriarcat, el nou cavall de Troia del masclisme amagat darrere una innovació científica i social.

Podreu trobar les últimes notícies i el seguiment en directe de la Lliga de Debat Universitària 2019 tant al blog com al twitter de Suma’t al Debat de la UAB.

Ja tenim els equips finalistes i a les 12.30 h tindrà lloc la gran final a la Sala Teatre de la UAB!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Bloc a WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: