Simulació del Parlament Europeu a la facultat de Ciències Polítiques i Sociologia

L’estudiant Irene Martínez Sanesteban ens relata la seva experiència com a participant de l’activitat.

El passat 29 d’abril amb la ressaca de les Eleccions Generals, les i els estudiants de Ciències Polítiques de l’assignatura d’Institucions i Política a la Unió Europea, vam dur a terme un simulacre del Parlament Europeu.

Des de les 10.30 h i fins les 17 h, ens vam posar a la pell dels diputats i les diputades del Parlament Europeu amb les assignacions aleatòries, que havíem rebut prèviament, amb el nom d’un partit polític i un comitè. A mi em va tocar representar una diputada del Partit Liberal i treballar en el comitè de Medi ambient, Salut Pública i Seguretat Alimentària.

Després de la presentació i explicació de les qüestions més logístiques de la simulació, ens vam reunir per comitès (Mercat i Protecció del Consumidor, Ocupació, Medi Ambient i Gènere).
En cada comitè hi havia representació de totes les ideologies polítiques, que van defensar la seva visió i interessos davant de la Proposta de Directiva o de Regulació assignada, i també negociant i marcant les condicions per acceptar-la. Cada comitè va tenir el suport d’un professor o professora de la Facultat (Núria Font, Francesco Camonita, Andrea Noferini i Ana Mar Fernández) que va orientar la reunió amb l’ajuda de les persones que voluntàriament van participar en la dinamització de l’activitat; i també de Conxi Muñoz, documentalista del Centre de Documentació Europea que va estar al peu del canó en l’organització prèvia de l’activitat i durant tota la jornada.

“Va ser interessant veure com algunes persones van decidir desafiar la decisió del seu partit i votar la posició contrària, activitat prou comuna al Parlament Europeu.”

Posteriorment, ens vam reunir per grups polítics per a traslladar la feina feta en els respectius comitès i convèncer a la resta de membres del partit per votar a favor o en contra de l’aprovació de les Propostes de Directiva o Regulació, segons si encaixava amb els interessos del partit.

Després d’una pausa, alguna cosa per menjar i els últims preparatius pels discursos finals, ens vam reunir a la Sala d’Actes de la Facultat per a celebrar el plenari i concloure la jornada. Allà, amb la mesa presidida per Sergi Barrera, Cap de l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona, i el suport de la professora de l’assignatura Núria Font, vam presenciar els últims discursos. Cada rapporteur dels comitès va presentar la proposta des de la seva perspectiva de partit i explicant els avanços fets durant la primera reunió del dia. A continuació un representant de cada partit va traslladar la valoració feta a la reunió dels partits i va justificar per què havien decidit votar a favor, en contra o abstenir-se. Per últim, al final de cada ronda de discursos, el President de la mesa va demanar que exercíssim el nostre dret a vot.

Va ser interessant veure com algunes persones van decidir desafiar la decisió del seu partit i votar la posició contrària, activitat comuna al Parlament Europeu. Això em va animar a seguir endavant amb el treball de l’assignatura, ja que pel treball analitzarem quins són els partits més fidels del Parlament Europeu, en relació al nombre de “rebels” que hi ha a cada grup polític i intentarem identificar si és una tendència ideològica, és a dir, si l’esquerra és més fidel que la dreta o viceversa.

Personalment, valoro molt positivament l’activitat i crec que totes les persones que hi vam participar coincidiríem en dir que va ser molt interessant la jornada i que ens hagués agradat que hagués durat més dies. Vam poder dur a a la pràctica part d’allò après a l’assignatura, amb el suport d’experts en el tema i de forma molt dinàmica. Estic segura que si a l’examen ens surt una pregunta del procés d’aprovació de Propostes al Parlament Europeu la sabrem respondre prou bé!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Bloc a WordPress.com.

Up ↑

A %d bloguers els agrada això: