L’estudiant Irene Martínez Sanesteban ens relata la seva experiència com a participant de l’activitat.
El passat 29 d’abril amb la ressaca de les Eleccions Generals, les i els estudiants de Ciències Polítiques de l’assignatura d’Institucions i Política a la Unió Europea, vam dur a terme un simulacre del Parlament Europeu.
Des de les 10.30 h i fins les 17 h, ens vam posar a la pell dels diputats i les diputades del Parlament Europeu amb les assignacions aleatòries, que havíem rebut prèviament, amb el nom d’un partit polític i un comitè. A mi em va tocar representar una diputada del Partit Liberal i treballar en el comitè de Medi ambient, Salut Pública i Seguretat Alimentària.
Després de la presentació i explicació de les qüestions més logístiques de la simulació, ens vam reunir per comitès (Mercat i Protecció del Consumidor, Ocupació, Medi Ambient i Gènere).
En cada comitè hi havia representació de totes les ideologies polítiques, que van defensar la seva visió i interessos davant de la Proposta de Directiva o de Regulació assignada, i també negociant i marcant les condicions per acceptar-la. Cada comitè va tenir el suport d’un professor o professora de la Facultat (Núria Font, Francesco Camonita, Andrea Noferini i Ana Mar Fernández) que va orientar la reunió amb l’ajuda de les persones que voluntàriament van participar en la dinamització de l’activitat; i també de Conxi Muñoz, documentalista del Centre de Documentació Europea que va estar al peu del canó en l’organització prèvia de l’activitat i durant tota la jornada.
“Va ser interessant veure com algunes persones van decidir desafiar la decisió del seu partit i votar la posició contrària, activitat prou comuna al Parlament Europeu.”
Posteriorment, ens vam reunir per grups polítics per a traslladar la feina feta en els respectius comitès i convèncer a la resta de membres del partit per votar a favor o en contra de l’aprovació de les Propostes de Directiva o Regulació, segons si encaixava amb els interessos del partit.
Després d’una pausa, alguna cosa per menjar i els últims preparatius pels discursos finals, ens vam reunir a la Sala d’Actes de la Facultat per a celebrar el plenari i concloure la jornada. Allà, amb la mesa presidida per Sergi Barrera, Cap de l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona, i el suport de la professora de l’assignatura Núria Font, vam presenciar els últims discursos. Cada rapporteur dels comitès va presentar la proposta des de la seva perspectiva de partit i explicant els avanços fets durant la primera reunió del dia. A continuació un representant de cada partit va traslladar la valoració feta a la reunió dels partits i va justificar per què havien decidit votar a favor, en contra o abstenir-se. Per últim, al final de cada ronda de discursos, el President de la mesa va demanar que exercíssim el nostre dret a vot.
Va ser interessant veure com algunes persones van decidir desafiar la decisió del seu partit i votar la posició contrària, activitat comuna al Parlament Europeu. Això em va animar a seguir endavant amb el treball de l’assignatura, ja que pel treball analitzarem quins són els partits més fidels del Parlament Europeu, en relació al nombre de “rebels” que hi ha a cada grup polític i intentarem identificar si és una tendència ideològica, és a dir, si l’esquerra és més fidel que la dreta o viceversa.
Personalment, valoro molt positivament l’activitat i crec que totes les persones que hi vam participar coincidiríem en dir que va ser molt interessant la jornada i que ens hagués agradat que hagués durat més dies. Vam poder dur a a la pràctica part d’allò après a l’assignatura, amb el suport d’experts en el tema i de forma molt dinàmica. Estic segura que si a l’examen ens surt una pregunta del procés d’aprovació de Propostes al Parlament Europeu la sabrem respondre prou bé!
Deixa un comentari