Resum de la tercera jornada de la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat

Els instituts continuen debatent sobre si la tecnologia augmenta la felicitat en la tercera jornada de la competició. Hem pogut escoltar arguments que van des del progrés científic, la pedagogia, la filosofia i l’ètica, entre d’altres.

Els equips que defensaven el posicionament a favor han definit la felicitat com una condició de benestar estable al qual s’arriba gràcies al coneixement. Aquest coneixement és necessari per entendre el món, entendre’ns a un mateix i poder superar els problemes als quals les persones s’hauran d’enfrontar. Si coneixem el que ens envolta podrem ser feliços i la tecnologia és una eina que ens dona accés a aquest coneixement. Per tant, la tecnologia fomenta la felicitat i sense la tecnologia es perdria el motor que fa créixer l’humà cap a la felicitat.

També s’ha explicat que hi ha molts treballs alienats, com cadenes de muntatge. El que proposa la tecnologia és suplir aquesta alienació. Com més avenços i  més comoditat, menys feina alienant o menys treball forçós s’ha de fer. A més, la tecnologia ha creat noves feines amb més flexibilitat laboral i conciliació familiar, que permet a les persones dur a terme els seus projectes de vida. En conseqüència, se sentiran realitzats, condició que duu a l’humà a sentir-se feliç.

Els equips que defensaven el posicionament en contra han puntualitzat que la felicitat és un sentiment de plenitud superior que depèn de la moralitat, mentre que la satisfacció és un plaer i un benestar físics. La tecnologia aporta facilitats i comoditats en la vida quotidiana i, per tant, satisfacció. En canvi, la felicitat depèn de factors espirituals.

D’altra banda, també s’han citat teories filosòfiques que consideren que la tecnologia automatitza l’ésser humà i anul·la la seva capacitat de raonament. La raó és el que concedeix a l’humà la llibertat d’escollir, una condició que el portarà a ser feliç.

Podeu seguir la jornada amb detall en els fils de cada debat del Twitter @sumataldebatUAB i a l’Instagram de @comunitatuab.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Crea un lloc web gratuït o un blog a WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: