Resum de la segona fase de la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat

Ja han arribat els quarts de final. Els equips que s’enfrontaran en aquesta fase són: Institut Gallecs, Institut Poeta Maragall, Institut Can Roca, Institut Torre de Malla, CIC Batxillerats, Institut la Vall del Tenes, Cultura Pràctica i Escola Ginebró.

Avui els centres utilitzaren els seus millors arguments per assegurar-se un lloc a les semifinals. Ho faran reflexionant sobre la pregunta següent: la tecnologia augmenta la felicitat?

Primer debat

L’Institut Poeta Maragall (a favor) i l’Institut Gallecs (en contra) han protagonitzat el primer debat de la jornada.

L’equip a favor ha defensat que, gràcies a la tecnologia, les persones han pogut  superar problemes de supervivència i, així, poder dedicar-se a viure i desenvolupar el propi projecte de vida. Argumenten que les xarxes socials han donat visibilitat a gent silenciada i crear moviments socials que han enderrocat poders opressors i dut a la gent a assolir la felicitat. Finalment, la tecnologia ha permès que els discapacitats s’adaptin al seu entorn.

Segons l’equip en contra, la tecnologia ens aliena i la gent ha exagerat tant d’elles en el seu ús que hi ha un col·lectiu de gent que segueix estils de vida allunyats de les tecnologies. Considera que estem exposats a un excés d’informació, que redueix la capacitat d’atenció de les persones, de memòria, i a més, les autoritats poden aprofitar aquest fet per mostrar-nos la realitat que ells volen per manipular. També opinen que les tecnologies generen necessitats falses i generen condicions de treball inhumanes.

 

Segon debat

L’institut Can Roca (a favor) l’Institut Torre de Malla (en contra) s’han enfrontat en el segon debat del dia.

L’equip a favor ha afirmat que la tecnologia ha augmentat l’esperança de vida, i per tant, les persones tenen més temps per gaudir i ser felices. Han introduït el concepte del “tetrafarmakon tecnològic” que demostra que la tecnologia augmenta els plaers i dona solució a les pors humanes. Per últim, advoquen que la globalització tecnològica redueix la desigualtat entre la població.

L’equip en contra opina que l’addicció a les xarxes socials exposa als usuaris al ciberassetjament i les relacions tòxiques, que provoquen turment. Reconeixent que la tecnologia ha estat indispensable per l’evolució de la humanitat, però les conseqüències d’aquesta evolució, com la contaminació i l’explotació de material per produir els aparells tecnològics, no aporta la felicitat. A més, les xarxes socials mostren realitats distorsionades que redueixen l’autoestima dels seguidors d’aquestes xarxes.

 

Tercer debat

L’Institut Vall del Tenes (a favor) i CIC Batxillerat (en contra) s’han creuat al tercer debat.

L’institut a favor ha destacat els avenços tecnològics que s’han donat en comunicació i medicina, com poder saber que passa a l’altra banda del món en qüestió de segons o òrgans artificials. Així mateix, s’han produït avenços en altres camps que milloren l’oci i l’entreteniment. Segons aquest equip, la felicitat s’assoleix quan s’incrementa el coneixement i el poder de la persona, dos factors que la tecnologia incrementa, per exemple amb la creació de noves branques del saber. Afirmen que si la tecnologia no augmentés la felicitat, s’haurien abandonat les investigacions i no hi hauria hagut progrés.

L’equip en contra defensa que vivim en una època en què les demandes de la gent són necessitats imperioses i totes aquestes se solucionen a través de la tecnologia. Això provoca que no valorem la qualitat, sinó la quantitat i crea desigualtat. Afirmen que la humanitat no està preparada per fer front al ritme frenètic amb què es donen els avenços tecnològics i que això provoca que no pensem en allò que volem o en què ens fa feliç.  Recorden que des de la revolució Industrial la tecnologia ha generat una crisi climàtica. Creuen que la solució a aquest fenòmen no es troba en crear una tecnologia més innovadora, ja que la causa del problema radica en la mateixa producció dels aparells tecnològics.

 

Quart debat

En el quart i últim debat de la segona fase han participat l’Institut Cultura Pràctica (a favor) i l’Escola Ginebró (en contra).

L’equip a favor recordat que la tecnologia en la medicina augmenta a la felicitat perquè cura les malalties i assegura la investigació mèdica en el futur. També, ha esmentat les millores en comunicació, tot recordant que les xarxes socials no són l’única tecnologia que possibilita l’educació, sinó també el bolígraf i l’electricitat. Així mateix, han parlat de les millores en educació gràcies a la tecnologia, que ens acostaran al futur, que ens permetrà descobrir noves feines i escurçar temps per descobrir nous invents. En definitiva, fer-nos avançar com a espècie.

L’equip en contra s’ha reafirmat dient que la tecnologia ens limita la llibertat perquè fa que la gent sigui dependent i menys autosuficient i permet l’espionatge i l’extracció de dades. Afirmen que sense llibertat no hi ha felicitat. Han esmentat que la tecnologia fomenta un consumisme alienador, que dona una falsa sensació de felicitat que el capitalisme aprofita, i les persones acaben sotmeses en una voràgine de consumisme que esclavitza. Per últim, han parlat de la trampa del paradigma tecnològic, que ens fa creure que tot el que aporta la tecnologia és necessari. Això acabarà portant a la gent al desastre, com per exemple contaminar el planeta, i allunya a la humanitat del seu instint més bàsic com és la supervivència.

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Crea un lloc web gratuït o un blog a WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: