Resum de la final de la Lliga de Debat Universitària

Donem per finalitzada la fase local de la lliga de debat universitària en la Universitat Autònoma de Barcelona. En aquest article et fem un resum de la jornada i et donem a conèixer l’equip guanyador.

La jornada d’avui ha estat marcada per un desenvolupament dels arguments més ampli i profund per part dels grups participants. Això ha donat peu a una jornada de debats molt enriquidora que ens ha permès aprendre sobre els avantatges i desavantatges de la creació d’una empresa farmacèutica pública a la Unió Europea.

Arguments a favor

L’equip 6 ens ha explicat que no tothom es pot beneficiar de qualsevol mena de fàrmac o medicament, no tots els medicaments estan disponibles per tothom ni tampoc són accessibles; un clar exemple són les vacunes en la pandèmia de la Covid-19 que es van distribuir de manera no equitativa segons contractes entre estats i empreses privades. També els hem sentit dir que l’incentiu econòmic de les empreses privades que, suposadament, ens aporta innovació constant, no tenen en compte el benefici real del màxim de la població o pacients i que existeix una obligació legal vinculada a un dret a la salut que el sistema privat no segueix, cosa que canviaria amb un sistema públic que permetés el control de patents i dels preus.

semifinal de la lliga de debat universitària de la UAB

L’equip 12 ha defensat que ells no proposen fabricar tots els medicaments sinó uns medicaments en concret, precisament els medicaments de malalties minoritàries que la indústria privada no finança a causa de la pèrdua econòmica que els aporta. La Laia López s’ha preguntat: Té sentit que la gent pagui per estar sana? No ens interessa que la gent estigui sana el màxim de temps possible? Si la resposta és sí, necessitem una indústria farmacèutica pública a la Unió Europea.

Arguments en contra

L’equip 11 ha argumentat que és inviable a escala econòmica crear una farmacèutica pública perquè el deute públic europeu ascendeix fins al 90,7% del PIB de tota Europa segons l’últim Eurostat. Hem vist al Dominik András dir el sgüent: “Estem d’acord que s’ha de lluitar en contra de la deslocalització de les empreses privades europees, però no entenem que la millor manera d’evitar això sigui mitjançant la creació d’un sector públic. Creiem que mitjançant regulacions favorables com subvencions, exempcions fiscals, facilitats burocràtiques i tota mena de regulacions que incentivin a les farmacèutiques a quedar-se a Europa”. D’altra banda, han posat de manifest que segons un estudi de Deloitte el desenvolupament d’un sol medicament costa el 16% de la despesa total d’un estat com l’espanyol, cosa que fa inviable la una farmacèutica pública en l’àmbit europeu.

Per part de l’equip 12, l’Àngela ha explicat que no s’assegura que els tractaments siguin més barats, ja que, generalment, la gestió financera de les empreses privades és molt més eficient que el d’una empresa pública. El Sergi s’ha preguntat si s’adaptaran els preus al nivell de vida de cada pais, ja que si no, en molts paisos de la Unió Europea els cost dels fàrmacs es veuria augmentat significativament. També s’ha questionat si seria possible convencer a l’opinió pública d’invertir els seus impostos en la creació d’una farmaceutica pública si l’àmbit privat ja funciona amb èxit.

Finalment l’equip 1, format per Caterina Sabán, Samir Rezali, Denís Montoya, Laia López, Gerard Prats i Marc Oriol Crespí ha estat proclamat guanyador de la Lliga de debat de la UAB 2022 i representarà la universitat a la fase final de la Xarxa Vives d’universitats.

Equip guanyador de la Lliga de debat de la UAB 2022.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Crea un lloc web gratuït o un blog a WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: